Ne pregatim de Cupa Regelui la Oină – Ediţia 5 – Aniversare

Sâmbătă și duminică, 13-14 mai, pe Stadionul Național Arcul de Triumf, va avea loc Cupa Regelui la Oină, competiție ajunsă la a 5-a ediție.

Organizată sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Mihai I, de Federația Română de Oină în colaborare cu Ministerul Tineretului și Sportului, Casa Regală a României, Comitetul Olimpic și Sportiv Român, C.S.Straja București și Federația Română de Rugby, Cupa Regelui la Oină va debuta cu lovitura Alteții Sale Regale Principele Radu al României.

La eveniment vor participa reprezentanți ai Casei Regale a României, dar și numeroase personalități din diferite domenii (sport, business, politică, diplomație etc.). Din program face parte și Meciul personalităților care susțin campania ”Iubesc Oina!”.

“Iubesc Oina!” este un proiect Vizitic Marketing, în colaborare cu FROină (Federația Română de Oină). Demarat din necesitatea de a cuprinde sub o denumire caldă și prietenoasă campaniile de susţinere a sportului național, proiectul încurajează pe oricine să ni se alăture, pentru ca împreună să realizăm lucruri minunate pentru oină, să ajutăm la redescoperirea jocului şi la creșterea interesului pentru sportul cu care ne mândrim și care face parte din patrimoniul UNESCO.

În cadrul evenimentului Cupa Regelui la Oină vor fi organizate concursuri cu premii și activități de inițiere în jocul de oină și alte sporturi tradiționale (țurca, popicul etc.), la care vor putea participa toți doritori, indiferent de vârstă.

În 2017 Federația Română de Oină împlinește 4 ani de când se află sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regelui Mihai I.

Unul dintre jocurile întemeietoare ale sportului românesc, oina, a fost atestat documentar, pentru prima dată, în urmă cu șase secole. Dintre personalitățile care au practicat oina sau au sprijinit acest sport fac parte Nicolae Iorga, I.L. Caragiale, Ion Creangă, Dimitrie Cantemir, Marin Preda. Spiru Haret este considerat, însă, părintele oinei. Prin „Reforma învățământului” din anul 1898, dar și prin alte decizii ministeriale, el a introdus practicarea obligatorie a oinei în școlile de toate gradele.

După anul 1990, oina aproape că a dispărut din peisajul sportiv, însă în ultima vreme Federația Română de Oină a demarat o amplă acțiune de revigorare a acestui sport. Au fost reactivate centre cu tradiție, iar în prezent oina este practicată în peste 30 de județe.

Vă așteptăm să ne fiți alături în număr cât mai mare și vă mulțumim pentru sprijinul acordat în promovarea sportului național.

FACEBOOK EVENT

FACEBOOK CONTEST

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *