- TERENUL – marcajul terenului
Art 1. Terenul de oina are forma unui dreptunghi, avand dimensiunile de 70 m lungime si 32 m latime (pentru copiii pana la 15 ani dimensiunile terenului vor fi de 58 m lungime si 26 m latime). In aceste dimensiuni sunt cuprinse zona de bataie si zona de fund. El trebuie sa fie bine nivelat, plat si, pe cat posibil, acoperit cu iarba.
Marcajul terenui de joc va fi marcat prin linii vizibile late de la 8 pana la 12 cm, trase cu var (anexele 1,2). Laturile de 32 m si respectiv de 26 m se numesc: una linia de bataie, iar cealalta linia de fund. Laturile de 70 m (respectiv 58 m) poarta denumirea de linii de margine. Daca terenul de joc nu este prevazut cu tribune, este interzis accesul spectatorilor la o distanta mai mica de 5 m fata de liniile de margine si 15m fata de zona de bataie si zona de fund.
Zonele. Paralel cu liniile de bataie si de fund, la 5 m (respectiv 4 m) in spatele acestora, se traseaza cate o linie. Spatiile delimitate astfel constituie zona de bataie si zona de fund.
Culoarele. Terenul de joc este impartit in lungime printr-o linie punctata in doua jumatati denumite culoare:
- – culoarul de ducere pe jumatatea din stanga liniei de bataie (corespunzator liniei de plecare) si
- – culoarul de intoarcere pe jumatate din dreapta liniei de bataie (corespunzator liniei de scapare).
Cercurile. La 15 m; 30 m si 45 m pe linia de mijioc se fixeaza cercuri cu diametrul de 2 m, care se vor trasa pentru a marca locurile mijlocasitor (pentru copii la 12,50 m, 25 m si 37,50 m, iar diametrul cercului de 1,50 m). La 15, 30 si 45 m pe, linia de margine se fixeaza punctele de tangenta ale unor cercuri cu diametrul de 2 m, pentru a marca locurile marginasiIor. Diametrele acestor cercuri paralele cu linia de bataie, se vor prelungi si marca cu linie intrerupta pentru a delimita triunghiurile si careurile (pentru copii la; 12,50, 25 si 37,50 m, iar diametrul cercului de 1,50 m).
Semicercul. La punctul de intretaiere a liniei de mijioc cu linia de bataia, se fixeaza centrul unui semicerc cu raza de 1 m, care se va trasa numai in interiorul terenului de joc si va delimita suprafata de protectie a jucatorului care bate mingea (pentru copii la 0,70m).
Spatiul de trei sferturi. La 45 m, distanta de linia de bataie si paralel cu ea; se traseaza o linie continua denumita linia de treisferturi. Spatiul dintre linia de treisferturi si linia de fund delimiteaza suprafata de obtinere a punctelor suplimentare din bataia mingei cu bastonul (pentru copii la 37,50 m).
Zona de protectie. In zona de bataie se va trasa un semicerc cu raza de 3m ce va avea centul la punctul de intretaiere a liniei de mijloc cu linia de bataie. In interiorul terenului se vor trasa doua linii perpendiculare pe linia de bataie cu lungimea de 3 m si tangente in punctul de intersectie cu semicercul de 3 m.
Linia de bataie. Portiunea liniei de bataie din dreptul culoarului de ducere se numeste linia de scapare.
Linia de fund. Portiunea liniei dee fund din dreptul culoarului de ducere se numeste linia de intoarcere.
Linia de asteptare. In zona dee bataie, la 14m in spatele liniei de scapare, paralel cu aceasta, se traseaza o linie de 10 m lungime, numita linia de asteptare, unde jucatorii echipei de bataie se aseaza, asteptand randul pentru a bate mingea(pentru copii la 3 m si respectiv 8 m lungime).
Careurile. Spatiile dintre mijlocasii si rnarginasii corespunzatori (din acelasi culoar) se numesc careuri. Ele sunt in numar de 4: careurile 1 si 2 din culoarul de ducere si careurile 1 si 2 din culoarul de intoarcere (anexa 3).
Triunghiurile. Spatiile dintre fruntas, primul mijlocas si primul marginas de la ducere (sau al 3-lea marginas de la intoarcere), ori dintre fundas, al treilea mijlocas si al treilea marginas de la ducere (sau primul marginas de la intoarcere) sunt denumite triunghiuri.
Liniile de margine si liniiie exterioare ale zonelor (de bataie si de fund) se traseaza cu var cu linie continua, iar linia de mijioc, linia de treisferturi si cercurile vor fi trasate cu linii continue.
Latimea liniilor de margine se include in dimensiunile terenului, latimea liniilor exterioare ale zonelor in zone, iar liniile de treisferturi si de fund in spatiul(zona) de treisferturi.
Latimea circumferintei cercurilor si a semicercurilor intra in suprafata cercurilor, respectiv a semicercului.
Steagurile (fanioanele) de colt. Cele 4 co.lturi ale zonei de bataie si cele 4 colturi ale zonei de fund se marcheaza cu steaguri colorate, ,infipte in pamant, avand batul inalt de 1m, iar fanionul de minimurn 25 cm. In timpul jocului, steagurile nu pot fi scoase sau deplasate de la locul lor.
- BASTONUL DE BATAIE
Art 2. Bastonul este utilizat de jucatorii echipei de bataie la lovirea mingei in timpul jocului si de cei doi capitani de echipa, la alegerea terenului. Bastonul trebuie sa fie confectionat dintr-un lemn de esenta tare (fag, frasin, etc.) El are forma unui trunchi de con, lung de 90-100 cm, cu diametrul de 5 cm la un capat si de 3,5 cm la celalat capat.
Pentru copii bastonul va avea o lungime de 75-80 cm, cu diametrui de 4 cm la un capat si de 2,5 cm la celalalt capat.
Bastonul trebuie sa fie rotund pe intreaga lungime. Manerul bastonului de bataie trebuie sa fie prevazut cu santulete inelare de 2 mm latime si adancime, departate unul de altul la 2 cm pe o lungime de circa 20 cm pentru a nu aluneca din mana la bataia mingei.
In scopul asigurarii unei prize mai bune se poate infasura pe manerul bastonului, pe aceeasi lungime, o panglica cauciucata. Bastonul poate fi prevazut cu opritor, care face parte din lungimea bastonului.
- MINGEA
Art 3. Mingea de oina este sferica, cu diametrul de cca. 8 cm, circumferinta de cca. 25 cm si greutatea de cca. 140 gr. Ea este confectionata din piele si se umple cu par de cal, bovine sau porc, in nici un caz cu rumegus, carpe, pietre, nisip sau par argasit.
Pentru jocurile dintre copii se folosesc mingi cu diametrul de cca. 7 cm, circumferinta de cca. 22 cm, iar greutatea de cca. 100 gr.
Mingea trebuie sa fie confectionata din 8 bucati de piele, taiate in forma de triunghiuri echilaterale curbe si cusute intre ele avand aceeasi culoare.
Art 4. Fiecare echipa este obligata sa prezinte inainte de inceperea jocului (la alegerea terenului) un baston de bataie regulamentar si o minge.
Arbitrul va alege mingea cu care se va juca. Fiecare echipa sa intrebuinteze la bataie bastonul propriu.
Art 5. Bastonul de bataie si mingea nu se pot schimba in timpul jocului decat daca arbitrul constata ca nu mai pot fi folosite (mingea si bastonul rupt) ori mingea uda (numai la repriza). Unul din arbitri poate lua aceasta masura si la sesizarea celuilalt arbitru sau a unuia dintre capitanii de echipa.
- JUCATORII
Varsta jucatorilor
Art 6. Dupa varsta, jucatorii de oina se impart in trei categorii:
– juniori II pana la 16 ani (inclusiv)
– juniori I pana la 20 ani (inclusiv)
– seniori peste 18 ani
(Varsta jucatorilor a fost reanalizata si modificata in Adunarea Generala a Federatiei Romane de Oina care a avut loc la Constanta ,in data de 13.03.2010)
Juniorii pot participa la jocuriie echipelor de seniori numai cu avizul medicului „apt pentru joc la seniori”. Se interzice participarea juniorilor sub 15 ani la competitiile rezervate seniorilor.
Obligatiile jucatorilor:
Art 7. O echipa de oina se compune din 11 jucatori titulari si cel mult 5 rezerve, pe foaia de arbitraj trecandu-se maximum 16 jucatori. Toti jucatorii vor purta un numar cusut sau tiparit pe tricou, pe piept in partea stanga si optand si pe spate.
Dimensiunile cifrelor de pe spate vor fi de 10 x 20 cm, iar cele de pe piept de 10 x15 cm. Numerotarea se face incepand cu nr. 1. Capitanul de echipa va purta o banderola de culoare definita, pe mana stanga.
Atunci cand echipa se afla la bataie, ordinea de servire sau bataie a mingei este indicata de capitanul de echipa.
La prindere, jucatorii pot ocupa orice post, indiferent de numarul pe care-l poarta. Dupa intrarea jucatorilor pe teren, schimbarea numerelor si a locurilor la prindere nu mai este permisa. Este interzisa intrarea in teren fara ca jucatoii sa poarte numerele pe tricou.
Art 8. Jucatorii trebuie sa cunoasca regulile jocului, si sa le respecte intocmai. Ei trebuie sa fie disciplinati si sa se supuna dispozitiilor arbitrilor, fara a-si manifesta nemultumirea prin gesturi sau cuvinte. Este interzisa intrarea in joc a sportivilor care sunt sub influenta bauturilor alcoolice.
Inlocuirea jucatorilor:
Art 9. Echipa nu poate incepe sau continua jocul decat daca este in formatie completa – 11 jucatori. Jucatorul eliminat sau ranit trebuie inlocuit cu un jucator de rezerva desemnat de antrenor sau in lipsa acestuia de capitanul de echipa, sau dupa caz cu avizul medicului.
Cand un jucator este eliminat si echipa se afla la prindere, jucatorul de rezerva va ocupa in teren locul celui eliminat. Daca echipa se afla la bataie, jucatorul de rezerva se considera ca jucator nou si obligat sa bata ultimul.
Cand a survenit o accidentare si echipa se afla la prindere, jucatorul de rezerva va ocupa locul indicat de antrenor sau capitanul de echipa (este admisa o singura schimbare) de locuri.
Daca echipa se afla la bataie, jucatorul de rezerva va putea ocupa locul din teren al jucatorului accidentat, in rnomentul accidentarii, sau pe linia de plecare a culoarului respectiv (la indicatiile antreriorului sau capitanului de echipa).
Antrenorul sau capitanul de echipa va putea inlocui intr-un meci maxim 3 jucatori din cele 5 rezerve trecute pe foaia de arbitraj. Jucatorul de rezerva va ocupa in teren locul jucatorului inlocuit. Exceptie face jucatorul prins la mijioc care nu poate fi inlocuit, decat dupa ce faza a fost jucata si jucatorul care a servit mingea care nu poate fi inlocuit decat dupa ce a efectuat si el bataia mingii. Atat jucatorui prins la mijloc cat si cel care a servit mingea pot fi inlocuiti in caz de accidentare dar numai cu avizul medicului.
Inlocuirea jucatorilor se face numai cand jocul este inchis.
In caz de epuizare a rezervelor prin inlocuirea accidentatilor, echipa descompletata pierde jocul la scorul de 0-6, indiferent de situatia de pe teren in mornentul descompletarii si i se acorda 1 punct in clasament.
III. ECHIPAMENTUL
Art 10. EchipamentuI jucatorilor se compune din tricou, chilot cu suspensor, ghete cu crampoane, sau pantofi de sport, jambiere (si dupa caz sapca din panza cu cozoroc).
Tinuta echipelor:
Art 11. Echipele trebuie sa se prezinte pe teren in tinuta ingrijita, iar jucatorii sa poarte echipament uniform. In cazul in care ambele echipe au tricouri de aceeasi culoare, echipa gazda este obligata sa-si schimbe tricourile, iar daca ambele echipe sunt oaspete, schimba echipa care este trecuta prima pe foaia de arbitraj.
- DELEGATUL, CAPITANUL DE ECHIPA SI ANTRENORUL
Art 12. Delegatul de echipa este reprezentantul asociatiei sportive in timpul concursurilor de oina.
El are urmatoarele atributii:
- – raspunde de tinuta si disciplina jucatoriior;
- – asigura prezentarea la timp a echipelor pe terenul de joc;
- – ia parte la tragerea la sorti si stabilirea ordinii jocurilor;
- – are dreptul de a face contestatii in numele echipei pe care o reprezinta;
- – are obligatia de a prezenta arbitrilor legitimatiile jucatorilor;
- – in timpul jocurilor echipei lui, va ocupa loc in incinta terenului pe banca de rezerve.
La Divizia A:
DelegatuI echipei gazda raspunde de trasarea regulamentara a terenului, vestiare pentru ambele echipe si arbitrii, precum si protectia acestora de la sosirea in localitate pana la plecare. Nu admite intrarea in vestiarul arbitrilor decat a observatorului federal, sau in incinta terenului decat a celor prevazuti de regulament.
Art 13. Capitanul de echipa conduce jocul echipei sale atat la prindere, cat si la bataie. El reprezinta echipa in timpul jocului si inlocuieste in lipsa pe antrenor sau pe delegatul de echipa in atributiiie acestora:
- – este singurul jucator care poate sa se adreseze arbitrului, dar numai cu acceptul acestuia;
- – raspunde de disciplina echipei sale.
Antrenorul de echipa hotaraste: intrarea in joc a rezervelor si poate da indicatii la inceput de joc sau pauze.
Va ocupa loc pe banca jucatorilor de rezerva (pentru echipa de la batai la 10 m lateral dreapta de linia de margine a zonei de bataie, iar pentru echipa de la prindere la 10 m lateral dreapta de cercul marginasului 2 de la intoarcere).
- PREZENTAREA ECHIPELOR
Art 14. Echipele sunt obligate sa se prezinte pe teren la ora fixata, se admit maximum 15 minute intarziere. Orice intarziere care depaseste 5 min de la chemarea pe teren a echipelor de catre arbitru duce la pierderea jocului prin neprezentare.
Art 15. Intrarea echipelor in teren are loc numai la fluierul arbitrului.
Pentru alegerea terenului, arbitrul va arunca bastonul capitanului primei echipe trecute pe foaia de arbitraj, care il va prinde cu o mana de la jumatate in jos.
Capitanul celeilalte echipe va apuca bastonul deasupra mainii acestuia si apoi prin repetarea procedeului se va ajunge la capatul bastonului. Capitanul care va ajunge primul la capat (astfel ca bastonul sa fie prins cu toate cele patru degete – fara degetul mare) pe circumferinta bastonutui, are dreptul sa aleaga prinderea sau bataia.
Dupa alegerea terenului, echipa de la bataie se indreapta in flanc cate unul catre linia de asteptare, unde se aseaza in ordinea de bataie, iar echipa de la prindere spre linia de fund, unde, dupa ce se grupeaza (1, 3, 3, 3, 1) dupa locurile ce le ocupa pe teren. La fluierul arbitrului intra in pas alergator pe linia de mijioc, oprindu-se fiecare grupa de 3 in dreptul cercului pe care il ocupa mijlocasul (pozitia marginasilor fiind la marginea cercului cu fata spre exteriorul terenului). La al doilea fluier, marginasii se indreapta spre cercurile in care au fost repartizati sa joace, dupa care incepe la fluierul arbitrului cu bataia mingii.
Dupa terminarea reprizei de joc, arbitrii fluiera strangerea echipei de la prindere, formand grupe de 3, de data aceasta in linie (marginasii in fata si in spatele mijiocasului) si, in pas alergator echipele in formatie si in ordine isi schimba locurile.
Dupa terminarea partidei, jucatorii ambelor echipe se aseaza pe acelasi loc, in linie, arbitrii comunica rezultatul, dupa care echipele saluta publicul si echipa adversa si apoi parasesc terenul in flanc cate unul.
- ARBITRII
Art 16. Pentru conducerea unui joc de oina este nevoie de 2 arbitri. Ei sunt delegati de colegiul de arbitri si aprobati de Biroul Federal sau de colegiile judetene.
Echipamentul arbitriilor se compune din:
- – camasa (bluza);
- – pantalon scurt (lung);
- – jambiere;
- – pantofi sau ghete de sport;
- – sapca;
- – ecuson tip F.R.O.
- – fluier
- – stegulet galben.
Arbitrii conduc jocul. Ei vor urmari aplicarea regulilor jocului si vor lua hotarari in toate cazurile de nerespectare a regulamentului de joc.
Deciziile luate in timpul jocului de catre oricare arbitru nu pot fi contestate. Atributiile arbitrilor sunt cele stabilite in Regulamentul arbitrilor. Dreptul lor de a penaliza se va exercita si asupra infractiunilor comise in timpul unei suspendari temporare a jucatorului sau cand mingea este in afara de joc.
Arbitrii se consulta intre ei numai cand apreciaza ca este necesar, dar la cererea arbitrului care a luat primul decizia. Arbitrii trebuie sa aiba doua cartonase(galben si rosu) pentru sanctionarea abaterilor.
Arbitrul este obligat:
- – sa verifice marcajul si starea terenului, ei fiind singurii in masura sa hotarasca daca jocul se poate desfasura sau nu;
- – sa constate prezenta medicului – cade in sarcina organizatorului;
- – sa examineze foaia de arbitraj;
- – sa cerceteze identitatea si echipamentul jucatorilor;
- – sa consemneze contestatiile;
- – contestatiile privind validarea si identitatea jucatorilor se pot face pana la inceperea jocului
- – sa constate retragerile sau neprezentarile echipelor, aplicand prevederile articolului 14;
- – sa aleaga materialul de joc;
- – sa traga la sorti echipa care alege bataia sau prinderea;
- – sa se plaseze in imediata apropriere a locului unde se joaca mingea si sa urmareasca cu cea mai mare atentie jocul fara sa impiedice prin plasamentul sau normal desfasurarea jocului;
- – sa fluiere la timp si sa sanctioneze orice greseala;
- – sa semnalizeze prin fluier, oprirea, reainceperea si inchiderea si deschiderea jocului;
- – sa semnalizeze prin fluier prinsul la mijioc, indicand pozitia celui ce a prins mingea si plasarea acestuia in limitele regulamentului.
- In cazul in care in momentul prinderii mingei, sunt jucatori ai echipei de la bataie intrati in teren, atunci prinsul la mijioc nu se va mai semnala prin fluier, ci doar se va indica si marca locul unde a fost prinsa mingea cu fanionul;
- – sa decida prin fluier lovirea unui jucator sau obtinerea de puncte suplimentare (la lovirea unui jucator, jocul se considera oprit si se va reancepe prin fluierul arbitrului, dupa iesirea acestuia din teren).
In cazul realizarii unor puncte suplimentare in zona de 3/4 si zona de fund (fara ca mingea sa depaseasca linia de 65 m respectiv 54 m) si se afla jucatori ai echipei de la bataie intrati in teren, atunci punctele suplimentare nu se mai semnaleaza prin fluier, ci doar prin ridicarea unui brat sau respectiv ambele brate (dupa caz), anuntandu-se punctele suplimentare realizate dupa terminarea fazei de joc;
- – sa semnalizeze reanceperea jocului in caz de prindere la mijloc si de scoaterea in triunghi;
- – sa dea avertisrnent jucatorilor (cartonas galben) sau sa-i elimine din joc (cartonas rosu) pentru atitudine nesportiva sau pentru incalcarea repetata a prevederilor regulamentului, consemnand abaterea in foaia de arbitraj. Cumularea a doua cartonase galbene in timpul aceluiasi joc atrage dupa sine eliminarea din jocul respectiv (cartonas rosu) a jucatorului vinovat si suspendarea pentru jocul urmator. Cumularea a doua cartonase galbene in jocuri diferite atrage dupa sine suspendarea pentru jocul urmator;
- – sa se autorizeze schimbarea jucatoritor eliminati ori accidentati (numai cu avizul medicului – cazul prinsului la mijioc) sau inlocuirea unui jucator cu o rezerva;
- .- sa opreasca jocul pentru orice infractiune comisa;
- – sa intrerupa temporal jocul in cazul deteriorarii bastonu!ui sau a mingei, ori in caz de accidentare a unui jucator;
- – sa verifice scorul dupa fiecare repriza cu celalalt arbitru;
- – sa rezolve pe loc toate situatiile ivite in timpul jocului, chiar daca acestea nu sunt specificate in regulament, pe care le va consemna in foaia de arbitraj;
- – va fluiera in special cazurile cand unul sau mai multi jucatori ai echipei de la bataie, aflati in spatele liniei de plecare, sau de intoarcere, parasesc aceste linii in mod neregulamentar, precum si in cazurile de obstructie;
- – sa urmareasca ca jucatorii de la bataie sa serveasca mingea o singura data in ordinea stabilita de antrenor sau capitanul de echipa. Ultimului jucator i se va servi mingea de catre primul jucator care a batut, sau primul iesit din teren (in cazul in care cel care a servit primul se afla in teren);
- – sa urmareasca daca in spatele liniei de plecare sau de intoarcere se gasesc mai mult de doi jucatori ai echipei de la bataie;
- – sa supravegheze ca jucatorul care bate mingea, dupa efectuarea bataii sa treaca in spatele liniei de plecare, iar cel care a servit mingea sa se retraga 2m inapoi in zona(cand jocul se deschide) iar in cazul cand jocul nu se deschide sa-si reia locul la bataia mingii;
- – sa sanctioneze eventualele obstructii facute atat de jucatorii de la bataie, cat si cei de la prindere (in zone, triunghiuri, sau pe linia de bataie);
- – sa noteze numerele jucatorilor care au trecut linia de scapare si sa semnalizeze sfarsitul reprizei (cand ultimul jucator a trecut aceasta linie);
- – jucatorul prins la mijloc, in caz ca a intrat totusi in teren la bataia sa si a fost prins, va fi jucat ca orice jucator;
- – in caz ca a fost lovit, va fi jucat si la rnijioc, intrucat prin intrarea in teren, inainte de a vedea ce se intampla cu mingea batuta de el, a cautat sa-si creeze un avantaj;
- – sa noteze numerele jucatorilor care au obtinut puncte suplimentare din bataia mingei, numarul punctelor, precum si jucatorii loviti;
- – sa observe iesirile jucatorilor de la bataie in culoarul de ducere, sa sanctioneze pe cele neregulamentare;
- – sa semnalizeze mingile care au depasit in zbor liniile de treisferturi (si nu au tost prinse) de 60 si 65 m (indiferent daca au tost prinse sau nu, mingi care dau dreptul echipei de la bataie la obtinerea de puncte suplimentare);
- – sa supravegheze pozitia fundasului in momentul cand se bate mingea si sa ia masurile ce se impun in cazul unor nereguli;
- – sa observe iesirile jucatorilor de la bataie in culoarul de intoarcere, sanctionand pa cele neregulamentare;
- – arbitrii sunt obligati sa colaboreze pe toata durata jocului, dar nu pot anula decizia colegului.
- VII. SECRETARUL DE CONCURS SI OBSERVATORUL
Art 17. Secretarul si observatorul au urmatoarele sarcini:
- – sa controleze exactitatea intocmirii foilor de arbitraj completate de delegatul de echipa, antrenor sau capitan, si semnate de antrenor sau capitanul de echipa, pe baza legitimatiilor prezentate si numerele lor; daca foile de arbitraj sunt semnate de delegati si daca au fost formulate contestatii (in care caz va atrage atentia celor doi arbitri);
- – sa retina carnetele jucatorilor pana dupa terminarea jocului (sau concursului) eliberandu-se numai cu avizul celor doi arbitri;
- – sa tina evidenta cartonaselor galbene si eliminarilor (cartonas rosu) aplicate jucatorilor;
- – sa tina evidenta jocurilor programate si a celor jucate;
- – sa anunte din timp echipelor programul jocurilor;
- – sa anunte echipele pentu jocul urmator;
- – sa intocmeasca clasamentul concursului dupa rezultatele obtinute de fiecare echipa; (trecute in foile de arbitraj si omologate de comisia de organizare);
- Locul secretarului este in afara terenului de joc, unde comisia de organizare ii va pune la dispozitie o masa si un scaun.
VIII. DELEGATUL DE TEREN SI SCORERUL
- Art 18 Comisia de organizare a competitiei desemneaza un delegat de teren si un scorer care au urmatoarele sarcini:
- – sa ia din timp masurile necesare pentru ca terenul sa fie marcat regulamentar sau sa fie refacut total sau partal; (cand marcajul nu mai este destul de vizibil) la cererea arbitrului dar numai in intervalul dintre doua jocuri sau in pauza.
- – sa asigure ca intrarea sau iesirea echipelor (din joc) sa se faca fara intarziere;
- – sa stabileasca locul (spatiul) pe care urmeaza sa-l ocupe echipele in incinta stadionului;
- – sa asigure desfasurarea jocurilor la orele indicate in program
- – sa se ingrijeasca dee rezolvarea din timp a locurilor pentru delegati si arbitri;
- – sa tina scorul in timpul desfasurarii jocului pe tabla de marcaj, consultandu-se cu arbitrul.
- CRAINICUL (COMENTATORUL)Art 19. Comentatorul anunta comunicarile comisiei de organizare si ale secretariatului. Comenteaza jocurile ce se desfasoara.
- REGULILE JOCULUI
Art 20. Jocul de oina se disputa in doua reprize cu o pauza de 5 min.
Pauza incepe in momentul cand ultimul jucator al echipei de la prindere a trecut linia de bataie.
Cele doua echipe joaca fiecare cate o repriza la „bataie” si una la „prindere”.
Art 21. O echipa este la bataie atunci cand jucatorii sai trebuie sa bata mingea cu bastonul si apoi sa treaca prin cele doua culoare, aparandu-se pentru a nu fi loviti de jucatorii echipei de la prindere care tintesc in ei.
Art 22. O echipa este la prindere atunci cand jucatorii ei sunt desfasurati pe teren pe locurile indicate si incearca sa loveasca. cu mingea pe jucatorii de la bataie, care trec prin culoare, sau sa prinda mingea batuta de jucatorii de la bataie.
Jucatorii de la prindere, dupa asezarea lor pe teren, poarta urmatoarele denumiri:
- – fruntas – jucatorul care actioneaza in zona de bataie. Cand se efectueaza bataia mingei, el poate sa-si aleaga orice loc in zona, fara a intra in zona de protectie, si nu are voie sa impiedice sau sa deranjeze bataia mingei prin plasamentul sau;
- – fundas – cel care actioneaza in zonele de fund;
- – mijiocas – (primul, al doilea si al treilea) – cel care actioneaza din cercurile de pe linia de mijloc;
- – marginas la ducere (primul, al doilea si al treilea) – cel care actioneaza din cercurile de pe marginea stanga a terenului;
- – marginas la intoarcere (primul; al doilea si al treilea) – cel care actioneaza din cercurile de pe marginea dreapta a terenului.
Art 23. Repriza incepe la fluierul arbitruiui, prin servirea mingei primului jucator de la bataie – acceptata de acesta prin lovirea sau incercarea de lovire a mingei cu bastonul – si se termina cu momentul cand toti cei 11 jucatori ai echipei de la bataie au trecut linia de scapare.
Art 24. Jucatorii echipei care au efectuat bataia mingei cu bastonul pot intra in joc atunci cand:
- a) si-au efectuat propriile batai;
- b) se serveste mingea unui coechipier (mingea a intrat in joc cand a parasit palma jucatorului care efectueaza serviciul);
- c) unul sau mai muiti coechipieri sunt in joc si mingea se afla pe teren;
- d) coechipierul prins la mijioc a iesit din aceasta faza.
Art 25. Jocul se opreste cand mingea iese din joc si anume:
- a) datorita unui serviciu gresit, jucatorul de la bataie refuza serviciul (vezi art.27, pct.4);
- b) din cauza unei batai gresite, mingea cade in afara liniiior de margine;
- c) nu se afla in joc nici un jucator al echipei de la bataie;
- d) mingea batuta cade peste linia exterioara a zonei de fund si depaseste zona de fund, pe sus;
- e) datorita unei greseli a echipei de la prindere, mingea depaseste linia de margine, zona de bataie sau zona de fund;
- f) jucatorul care a efectuat bataia sau care serveste mingea nu a respectat locul de bataie (vezi art.27, pct.7);
In cazul alineatelor a) si b), jucatorii aflati in spatele liniilor de plecaer sau de intoarcere nu pot intra in joc (daca au intrat, vor fi readusi la linia de plecare). De asemenea, se vor aplica urmatoarele reguli privind situatia mingilor iesit din teren:
- – daca mingea iesita din taren a fost oprita de public sau o alta persoana de cat jucatorii echipei de la prindere, jocul se redeschide numai la fluierul arbitrului. Jucatorul in care s-a tras si nu a fost lovit are voie sa parcurga intreg culoarul in care se afla, iar ceilalti jucatori de la bataie aflati in teren au voie sa depaseasca un careu sau triunghi fata de locul in care se aflau;
- – daca mingea a fost oprita si readusa in tren de jucatorii de la prindere, jocul se redeschide in mod automat cand mingea in teren se afla in mana unui jucator de la prindere, care are in spatiul sau de activitate un jucator de la bataie (chiar si acela in care s-a tras si nu a fost lovit);
- – daca mingea iese din teren peste linia zonei de fund, din batai in zbor, jocul se opreste in momentul in care mingea a depasit linia zonei de fund.
In aceasta situatie, jucatorii echipei de la bataie care se afla in terenul de joc se vor opri la fluierul arbitrului, pe locurile unde se gasesc in momentul in care mingea a depasit lina zonei de fund, arbitrul aducandu-i in primul careu al culosarului de ducere, recspectiv primul careu al culoarului de intoarcere daca acestia au depasit linia de 30 m;
- – daca mingea iese din teren peste linia zonei de fund din bataie pe jos jocul se opreste in momentul in care mingea a depasit linia zonei de fund. In aceasta situatie, jucatorii de la aparare intrati in teren se vor opri la fluierul arbitrului exact pe locurile in care se aflau;
- – jucatorii aflati in spatele liniiior de plecare sau intoarcere nu pot sa intre in joc cand rningea se afla afara din teren.
Jocul reincepe
- In cazul alineatelor a),b),c) si f), jocul reincepe prin reluarea serviciului (numai cand n-au mai ramas jucatori de la bataie in teren).
- In cazul alineatului d), jocul reancepe din locul unde jucatorii au fost opriti (cel mult primul careu al culoarului de ducere, respectiv intoarcere) si numai la fluierul arbitrului.
- In cazul alineatului e), jocul reancepe la fluierul arbitrului daca au ramas jucatori in teren.
Art 26. Jocul se considera inchis si se deschide la fluierul arbitrului atunci cand:
- a) in spatele liniei de plecare sau intoarcere se afla trei jucatori, in timp ce mingea nu mai este in joc.
- b) ultimul jucator a ramas singur si nu a intrat in teren la bataia sa.
Jocul se redeschide
- Daca este un singur jucator, jocul se redeschide prin scoaterea lui din oficiu, in primul triunghi de la ducere sau de la intoarcere, dupa caz.
- Daca sunt mai mult de doi jucatori, se scoate din oficiu jucatorul indicat de capitanul de echipa din grupul unde se afla jucatori mai multi.
- In momentul reanceperii jocului, ceilalti jucatori ramasi in spatele liniilor de plecare sau de intoarcere pot intra in joc. Daca jocul se inchide din nou, se va repeta scoatrea in triunghi din oficiu dupa aceleasi reguli. Deschiderea jocului la scoaterea din triunghi este semnalata de arbitru prin fluier.
- In toate situatiile de redeschidere, jucatorul de la prindere care este in posesia mingei, o va ridica cu bratul in sus pana la fluirul arbitrtului
Art 27. Echipa de la bataie este obligata sa respecte urmatoarele reguli:
- Sa ocupe loc pe linia de asteptare in picioare, neavand voie sa o paraseasca decat in momentul cand le vine randul sa efectueze bataie mingiei cu bastonul.
- In decursul unui joc, jucatorii de pe linia de asteptare trec la bataia mingei o singura data. Ordinea de bataie va fi indicata de capitanul de echipa, in functie de evolutia jocului.
Jucatorul poate efectua bataia mingei numai dupa ce in prealabil a servit un coechipier (exceptie face jucatorul care bate primul).
- Jucatorul secund serveste jucatorului prim s.a.m.d.;
Ultimului jucator ii va servi mingea prirnul coechipier care a batut mingea si a iesit din teren. Daca acesta nu a iesit din teren, ultimul jucator va fi servit de primui jucator iesit din teren.
- Mingea se serveste pentru bataie, fiind aruncata vertical din palma la inaltimea indicata, cu mana sau bastonul, de jucatorul care bate. Inaltimea maxima de servire nu trebuie sa depaseasca 2m. Jucatorul care bate are dreptul sa refuze prima minge servita, fiind obligat sa execute bataia la o a doua minge servita.
In caz contrar pierde dreptul de a mai bate si este trecut in spatele liniei de plecare.
- Jucatorul care a efectuat bataia este obligat ca imediat sa se indrepte spre linia de plecare; cel care a servit mingea, in cazul in care se deschide jocul, trebuie sa se retraga in mod obligatoriu 2 m inapoi in zona sau sa ocupe locul pentru bataia mingei, cand jocul nu se deschide.
- Bataia mingei se executa cu bastonul, care se tine in orice mana, sau cu ambele maini, dupa cum obisnuieste jucatorul de la bataie. Dupa executarea bataii, bastonul se aseaza in spatele semicercuiui.
- Pentru ca bataia sa fie valabila, mingea trebuie batuta in directia liniei de fund, fara sa cada in afara terenului de joc, depasind liniile de margine. Bataia se considera regulamentara atunci cand atat jucatorul care serveste mingea, cat si cei care efectueaza bataia se gasesc in zona de bataie in spatele semicercului cu ambele picioare.
In caz contrar, bataia se considera neregulamentara, jucatorul este trecut in spatele liniei de plecare, iar coechipierii intrati in teren, readusi la locul de plecare.
- Daca jucatorul de la bataie nu loveste mingea cu bastonul, bataia se considera executata si jocul deschis.
Puncte suplimentare
La acordarea punctelor suplimentare se va tine cont de pozitia mingei si nu a jucatorului.
- Se acorda 2 puncte suplimentare:
- – daca mingea batuta depaseste in traiectoria ei linia de 55 m (respectiv 54 m), fara sa fi atins pamantul si fara sa depaseasca liniile de margine ale zonei de fund;
- – daca marginea batuta este atinsa de catre jucatorii de la prindere si cade peste linia de 65 m (respectiv 54 m), fara sa depaseasca liniile de margine ale zonei de fund;
- Se acorda 2 puncte suplimentare:
- – daca mingea batuta prin aer, cade in zona de fund (60-65 m);
- – daca mingea batuta prin aer, cade in zona de fund, pe liniile ce delimiteaza aceasta zona, dar nu pe linia de 60 m (respectiv 50 m);
- – daca mingea in traiectoria ei prin aer, fiind atinsa de jucatorii de la prindere, iese printre steagurile ce delimiteaza aceasta zona sau cade in zona de fund ori pe liniile ce delimiteaza zona de fund, dar nu pe linia de 60 m (respectiv 50 m).
- Se acorda punct suplimentar:
- – daca mingea batuta, in traiectoria ei prin aer, depaseste linia de fund (60 m, respectiv 50 m) si apoi trece peste liniile de margine ale zonei de fund (printre steaguri);
- – daca mingea batuta depaseste, in traiectoria ei, linia de fund (60 m respectiv 50 m) si a fost prinsa in zona de un jucator al echipei de la prindere;
- – daca mingea batuta depaseste, in traiectoria ei, linia de treisferturi, fara sa fie prinsa direct sau dintr-o pasa din voleu ori ricoseu, inainte de a atinge pamantul si cade in spatiul de treisferturi;
- – daca jucatorii echipei de la prindere, aflati in spatiul de treisferturi, resping mingea (care, in traiectoria ei, a depasit linia de treisferturi) in afara liniilor de margine;
- – daca rningea in timpul cat traverseaza pe sus spatiul dintre linia de treisferturi si linia de fund si inainte de a iesi peste liniile de margine este atinsa de un jucator al echipei de la prindere sau prinzand-o a depasit cu mingea linia de margine;
- – daca mingea batuta in traiectoria ei cade pe linia de treisferturi (aceasta linie face parte din linia de treisferturi) sau pe linia de fund (60 rn, respectiv 50 m);
- – daca mingea batuta depaseste in traiectoria ei linia de treisferturi si este respinsa din acest spatiu in fata liniei de treisferturi si nu este prinsa.
Toate punctele suplimentare obtinute de echipa de la bataie se aduna la scorul reprizei.
- Dupa executarea bataii, jucatorul trece in spatele liniei de plecare sau, daca jocul este deschis, poate intra in joc. De asemenea, poate sa-l deschida chiar el. Jucatorii de la „bataie” nu au voie sub nici o forma sa-l impiedice pe fruntas in executarea sarcinilor sale, in zona sau pe linia de bataie. Orice infractiune este considerata obstructie.
- Jucatorii se considera intrati in joc si atunci cand calca sau depasesc cu un picior linia de plecare sau cea de intoarcere. Odata intrati in teren, ei nu se mai pot intoarce pe aceste linii, caci pot fi loviti valabil de catre fruntas sau fundas.
- Jucatorii sunt obiigati sa parcurga in intregime culoarele de ducere si intoarcere. Trecerea lor peste linia de sosire si de scapare se inregistreaza obligatoriu de arbitrul respectiv.
- In spatele liniei de plecare si de intoarcere nu se pot afla decat cel mult doi jucatori. La bataia sau sosirea ceiui de-al treilea jucator, cel putin unul dintre jucatori este obtigat sa intre in joc pe culoarul de ducere sau intoarcere, dupa caz.
In caz de neexecutare, jocul se considera inchis si jucatorul indicat de capitanul de echipa, dintre cei aflati in spatele liniei de plecare sau intoarcere din grupul unde se afla jucatori mai multi, este scos in primul triunghi !a ducere sau la intoarcere si nu se mai poate intoarce pe linia de unde a plecat.
Pe culoarul de ducere si culoarul de intoarcere nu pot actiona mai muit de, 2 jucatori. Se admite completarea grupei de 2 jucatori pe parcursul iesirii jucatorilor din culoarul de ducere si intoarcere.
- Jucatorii care au trecut peste linia de scapare au terminat jocul de la „bataie” si nu mai pot reintra in joc. Ei se vor aseza pe banca jucatorilor de rezerva unde raman pana la sfarsitul reprizei. Parasirea bancii jucatorilor de rezerva se sanctioneaza de arbitri chiar cu eliminare, daca a adus prejudicii echipei de, la prindere si arbitrului, prin fapte, gesturi sau injurii.
- Atat timp cat mingea este in joc, jucatorii de la bataie intrati in teren sunt obligati sa-l parcurga de la linia de plecare pe culoarul de ducere, la linia de sosire si de la linia de intoarcere, pe culoarul de intoarcere la linia de scapare, fie ca sunt sau nu tintiti.
In cursul trecerii lor prin aceste culoare pot fi tintiti de jucatorii de la prindere si loviti valabil, atat timp cat nu a depasit cu intreg corpul linia de sosire sau de scapare.
Pentru a-si apara corpul de loviturile mingei cu care sunt tintiti, jucatorii de la bataie pot executa orice miscare de corp, dar nu au voie sa utilizeze pentru indepartarea mingei decat palmele. Ei au dreptul sa prinda din zbor mingea jucata de echipa de la prindere si, sa lase jos, sa-i schimbe directia prin respingere, sa se ghemuiasca la pamant si sa se ascunda-dupa coechipierii proprii.
Jucatorul tintit care prinde mingea este obligat sa o depuna imediat pe pamant (nu are voie sa o arunce sau sa o inapoieze jucatorilor de la prindere sau sa fuga cu ea). In caz de nerespectare a acestei reguli, jucatorul este repus in situatia avuta inainte de a comite greseala, anulandu-se si orice avantaj de care au beneficiat coechipierii sai.
Jucatorii echipei de la bataie intrati in joc si care nu iau parte la faza de joc, daca se gasesc in alt spatiu pot intercepta cu mana orice minge, care vine din tintire, pasa ori ricoseu. De asemenea, pot opri cu piciorul mingile venite pe pamant. Dupa oprire, mingea trebuie sa ramana pe loc. Nerespectarea acestei reguli duce la anularea avantajului obtinut.
Jucatorii echipei de la bataie se considera loviti si atunci cand, aflandu-se in terenul de joc, ies din teren, depasind liniile de margine. In cazul in care jucatorii echipei de bataie trec dintr-un culoar in altul peste linia de mijioc, jocul se va opri si jucatorul (jucatorii) in cauza vor fi readusi in primul triunghi al culoarului pe care trebuia sa evolueze.
Mingea in deplasare pe pamant poate fi interceptata sau oprita de catre jucatorii din aparare cu mana sau cu piciorul.
- Jucatorii de la bataie odata intrati in joc au dreptul sa impiedice pe cei de la prindere sa prinda sau sa joace mingea (marcaj), asezandu-se fie in fata lor, fie lateral, fara sa-i imbranceasca sau sa-i tina (obstructie) sau sa intre in cerc.
- Jucatorii de la bataie aflati pe linia de asteptare sau iesiti din joc nu au voie sa impiedice fruntasul echipei adverse in actiunile sale. Ca sanctiune, jucatorul vinovat va primi cartonas galben iar jocul va fi reluat de la faza anterioara comiterii greselii.
Daca jucatorul eliminat a terminat jocul, echipa de la bataie trebuie sa-i inlocuiasca cu o rezerva care va conta ca jucator neintrat in joc, trecandu-l ultimul la bataia mingei. Eventualele puncte suplimentare obtinute de jucatorul eiiminat se mentin, dar cele realizate, din bataia mingei de jucatorul care a inlocuit nu se socotesc.
Daca jucatorii echipei de la bataie aflati in fata liniei de bataie sau de fund impiedica (sau il tin) pe fruntasul sau fundasul echipei adverse in actiunile lor, drept sanctiune vor fi sanctionati cu cartonas rosu. Orice avantaj pentru echipa de la bataie ca urmare a obstructiei se anuleaza si jocul reincepe din situatia anterioara comiterii greselii.
Jucatorii echipei de la bataie aflati in zona de fund nu au voie sa-l impiedice pe fundas in desfasurarea jocului sau in zona si in special la prinderea mingilor din bataie. Nerespectarea acestei reguli va duce la sanctionarea jucatorilor vinovati si anularea avantajelor obtinute.
Daca prin obstructia facuta a dus la accidentarea jucatoriior de la prindere, jucatorul vinovat va fi eliminat din joc, inlocuitorul fiind considerat ca un jucator neintrat in joc si trecut ultimul la bataia rningii. Eventualele puncte suplimentare obtinute de jucatorul eliminat se mentin, insa cele realizate de jucatorul care a inlocuit nu se socotesc.
Jucatorii de la bataie aflati in spatele liniei de intoarcere pot intra in joc si intercepta mingea batuta, in zbor (fara sa produca obstructie) insa nu se iau in considerate (se anuleaza) eventualele puncte suplimentare realizate din aceasta interceptie.
Jocul echipei de la prindere (in atac)
Art 28. Echipa de la prindere (in atac) este obligata sa respecte urmatoarele reguli:
- Repartizarea pe locuri de prindere se lasa la latitudinea capitanului de echipa. Dupa ocuparea locurilor; jucatorii nu-si mai pot schimba locurile pana la terminarea reprizei.
- Jucatorii de la prindere nu au voie sa opreasca sau sa impiedice in nici un fel deplasarea pe culoare a jucatoriior de la bataie si nici sa se aseze in fata lor, ci numai la 2 m lateral, atunci cand se apara in careu sau triunghi. Se considera obstructie.
- Jucatorii de la prindere au dreptul sa paseze mingea unul altuia din orice loc al terenului fie prin aer, fie pe pamant. Cand tintesc (trag) insa intr-un adversar, ei trebuie sa se gaseasca cu cel putin un picior in cerc.
Fundasul sau fruntasul ca sa loveasca valabil trebuie sa se gaseasca in orice punct al zonei, cu cel putin un picior in zona (inainte de a trage si dupa ce a tras).
Lovirea adversarului cu mingea trasa din afara cercului, din fata liniei de bataie sau de fund, ori in afara zonei de bataie sau de fund, nu se ia in considerare.
Lovirea jucatorilor de la bataie este considerata valabila, daca jucatorul care a tras a avut tot timpul un picior in cerc (sau zona) sau pe marginea cercului (inainte si dupa ce a tras).
- Trimiterea mingei cu piciorul de la un jucator la altul este interzisa.
- Jucatorul de la bataie se considra lovit atunci cand mingea il atinge in orice parte a corpului, cu exceptia palrnei pana la incheietura, chiar daca a fost lovit in spatele palmei. De asernenea, este considerat lovit cand mingea sare din palrnele sale sau ale unui coechipier si ii atinge orice parte a corpului.
Tot lovitura valabila se considera si aceea provenita dintr-o minge ricosata dintr-un coechipier, care ii loveste orice parte a corpului in afara de palme (nu se pot considera loviti doi jucatori deodata prin ricoseu).
Lovirea unui adversar cu o minge care mai intai a atins pamantul sau a atins in acelasi timp pamantul si pe jucator nu este vaiabila.
- Acelasi jucator, poate fi lovit de 3 ori, o data pe culoarul de ducere; o data pe culoarul de intoarcere si atunci cand fiind prins la mijioc intra in teren fara sa fie invitat arbitru. Arbitrul va semnaliza prin fluier orice lovitura.
Daca in spatiul in care a fost lovit un jucator, ori un alt spatiu sau culoar, se mai gasesc si alti jucatori ai echipei de la bataie, arbitrul fluiera lovirea jucatorului, opreste jocul, pana in momentul in care jucatorul lovit a iesit din spatiul respectiv in afara terenului, de unde se indreapta de-a lungul liniei de margine catre zona de fund sau de bataie. Toti ceilalti coechipieri se opresc pe loc.
- In momentul in care se serveste mingea,. jucatorii de la prindere trebuie sa se gaseasca cu ambele picioare in zonele respective. Ei pot sa-si paraseasca locurile, spre a prinde mingea atunci cand mingea a intrat in joc (a parasit palma jucatoruiui care a servit-o pentru bataie).
In caz de nerespectare a acestor reguli, mingea nu se considera prinsa, acordandu-se puncte suplimentare dupa caz.
- In miscarea lor pe teren, jucatorii marginasi nu au voie sa depaseasca linia de mijioc (care separa culoarele). In cazul in care prind o minge din zbor peste linia de mijloc, prinderea este valabila, dar se retrag pentru a juca prinsul la mijloc la distanta de 15 m. Aceeasi situatie si pentrufundas si fruntas care au depasit triunghiul respectiv.
- Jucatorii de la prindere nu au dreptul sa intre intr-un careu sau triunghi strain, in care se joaca mingea si se afla unul sau doi jucatori ai echipei de la bataie. Nerespectarea acestei reguli determina pe arbitru sa opreasca jocul, permitand jucatorilor de la bataie, aflati in careu sau triunghiul respectiv; sa depaseasca acest spatiu. Se considera depasire.
Ei pot intra numai pentru a recupera o minge respinsa de aparatori in directia lor si cazuta pe pamant si dupa pasare se vor retrage in spatiile de joc. De asemenea, ei pot sa dubleze un coechipier (sa tina diagonala asezandu-se) in spatele lui pentru a-l ajuta la oprirea mingei sau pentru a impiedica iesirea mingei din teren, atunci cand este trasa. Se pot tine diagonalele chiar si in zonele de bataie si de fund, dar numai catre marginasul 1 ducere, mijiocasul 1 si marginasul 3 intoarcere pentru zona de bataie, precum si marginasul 3 ducere, mijiocasul 3 si marginasul 1 intoarcere pentru zona de fund.
Fruntasul si fundasul nu au voie sa se deplaseze, in afara terenului, pentru a dubla un coechipier decat pana la axa prirnelor cerc-uri din zona lor de actiune.
Prinderea la mijloc
Art 29. Prinsul la mijioc, nu se poate juca la distanta mai mica de 15 m.
Pasa din voleu este admisa pe tot terenul indusiv in zona de 3/4.
Daca mingea este prinsa in zona, cu toate punctele suplimentare acordate echipei de la bataie nu poate constitui motiv de jucare a fazei de prins la mijioc.
Jucatorul care a prins mingea nu are voie sa paseze sau sa traga decat din spatele acestui loc marcat de arbitru. Nerespectarea acestei reguli atrage anularea fazei respective.
Daca mingea pasata a fost prinsa in afara terenului de joc, (jucatorul respectiv a iesit cu ea in afara terenului de joc), jocul este oprit de arbitru, prin fluier, prinsul la mijloc considerandu-se terminat. Jocul reancepe cu trecerea jucatorului care a fost prins la mijioc, in careu sau triunghi.
FAZA DE PRINS LA MIJLOC SE JOACA ASTFEL:
- a) daca mingea a fost prinsa de un jucator marginas, prinderea la mijioc se face intre acesta si marginasul din fata de pe culoarul opus;
- b) daca mingea a fost prinsa de fruntas, prinderea la mijioc se face intre acesta si al doilea mijlocas;
- c) daca mingea a fost prinsa de primul mijiocas, prinderea la mijioc se face intre acesta si al treilea mijiocas;
- d) daca mingea a fost prinsa de al doilea mijlocas, prinderea la mijioc se face la alegerea jucatorului prins la mijioc, intre acesta si fruntas sau fundas;
- e) daca mingea a fost prinsa de al treilea mijiocas, prinderea la mijioc se face intre acesta si primul mijlocas;
- f) daca mingea a fost prinsa de fundas, prinderea la mijioc se face intre acesta si al doilea mijiocas.
Jucatorul intermediar de la prindere, adica mijiocasul respectiv in situatia prevazuta la pct.”a”, primul mijiocas in situatia prevazuta la pct. „b”, al doilea mijiocas in situatiile prevazute la pct. „c” si „e”, sau al treilea mijiocas in situatiile prevazute la pct. „d” si „f”, paraseste cercul sau pe timpul executarii prinsului la mijioc, plasandu-se la o distanta de 2 m de marginea cercului in locul indicat de arbitru, fiind considerat scos din joc si ramane nemiscat pana in momentul in care mingea a atins pamantul sau s-a consumat faza de
prins la mijioc (nu misca picioarele).
Mingea prinsa pe laturile terenului, va fi fixata la un (1) m distanta de liniile de margine.
Jucatorii de la prindere intre care se efectueaza prinderea la mijioc, au dreptul sa schimbe mingea intre ei cel mult de trei ori (incepand de la cel care a prins mingea) sau poate trage din prima, a doua sau a treia minge.
A treia pasa este socotita efectuata din momentul in care mingea a parasit mana jucatorului care a executat-o.
Jucatorii nu au dreptul sa paseze mingea prin aer sau pe pamant jucatorului intermediar (scos din joc) pana cand nu s-a terminat faza de prins la mijloc. Daca totusi i s-a pasat, prinsul la mijioc inceteaza.
Jucatorul prins la mijioc poate sa-si aleaga distanta la care sa se plaseze fata de cei doi adversari, insa pe diagonala lor pe care nu are voie sa o paraseasca. In caz contrar, arbitrul va sanctiona aceasta abatere prin avertisment (cartonas galben) si daca se repeta chiar cu eliminarea jucatorului. El este liber sa faca orice miscare pentru a se apara, avand dreptul sa intercepteze mingea in timpul schimbului, nu poate face insa marcajul adversarului decat dupa fluierul arbitrului (sa nu intre in cerc).
La prinsul la mijioc, jucatorul prins are voie sa se miste un pas stanga-dreapta.
Jucatorii de la prindere intre care se efectueaza prinsul la mijioc, trebuie sa-si pastreze pozitia regulamentara, pe care a avut-o la stabilirea diagonaiei, pana la efectuarea pasei catre coechipier.
Jucatorul prins la mijioc are voie sa fuga prin culoarul de ducere sau intoarcere intr-unul din careuri sau triunghiuri, peste linia de sosire, ori sa se reintoarca peste linia de plecare daca:
- a) Jucatorii de la prindere in timpul schimbului au scapat mingea si aceasta a atins pamantul, sau au pasat in afara terenului, peste linia de margine;
- b) Jucatorii de la prindere n-au tras dupa primele trei schimburi;
- c) jucatorul prins la mijloc a interceptat mingea si a pus-o jos sau a respins-o in teren;
- d) jucatorul a fost tintit dar n-a fost lovit.
Jucatorul iesit din prinsul la mijioc ramane in joc pana in momentul in care reuseste sa treaca peste linia de sosire sau plecare.
Daca jucatorul a revenit in zona de bataie peste linia de scapare (in loc de linia de plecare), el este readus in triunghiul sau careul in care s-a gasit cand s-a jucat faza de prins la mijioc, dupa care jocul se reia la fluierul arbitrului, pierzand dreptul de a se mai reintoarce in zona de bataie.
Daca jucatorul este lovit in tirnpul cat a fost prins la rnijioc el este obligat sa fuga numai peste linia de sosire, fara a mai fi tintit. Din momentul lovirii, jocul se considera inchis si se reia prin bataia mingei.
Daca in momentul prinderii mingei mai sunt in teren jucatori ai echipei de la bataie, jocul se continua pana la trecerea acestora (si a celor care eventual ar mai intra in joc) peste linia de sosire sau de scapare si apoi se efectueaza prinderea la mijioc.
Inainte de inceperea jocului de prindere la mijioc, in spatele liniei de plecare sau de intoarcere, nu trebuie sa fie mai muit de doi jucatori. In caz contrar se introduce din oficiu in teren (triunghi) jucatorul in plus, dupa care se poate juca prinsul la mijioc. Inceperea jocului la prinderea la mijioc se semnaleaza prin fluier de catre arbitru.
In cazul unei lovituri in faza de prins la mijioc se acorda 2 puncte.
- CODUL DE SEMNALIZARE
Art.30. Pentru a intari unele decizii luate prin fluier de catre arbitri sau in anumite
situatii ori faze, cand nu este indicat a se fluiera, se utilizeaza si semnalizarea cu bratul.
Aceste semnalizari sunt efectuate de arbitri in functie de locul unde se petrece faza sau
infractiunea.
1) Ridicarea unui brat
– semnalizeaza acordarea unui punct suplimentar
2) Ridicarea arnbelor brate
– semnalizeaza acordarea de 2 puncte suplimentare
3) Ridicarea fanionuiui si fluier
– pentru a semnaliza comiterea unei nereguli
XII. STABILIREA REZULTATULUI JOCULUI
Scorul
Art 31. Scorul este prezentarea in cifre a punctelor castigate de cele doua echipe care au disputat o partida de oina. Ele se socotesc pe reprize si pe intreg jocul.
Echipele pornesc jocul de la 0 puncte si conteaza numai punctele realizate pe teren de ambele echipe.
- a) Echipa de la prindere realizeaza puncte din lovirea adversarului, considerandu-se o lovitura egala cu 2 puncte.
- b) Echipa de la bataie acumuleaza puncte din eventualele batai efectuate peste liniile de 65 m, 60 m si treisferturi.
Art 32. Scorurile celor doua reprize adunate dau scorul final.
Echipa care obtine cel mai mare scor final este declarata invingatoare. Daca jocurile se disputa prin eliminare, in caz de egalitate la scor este declarata invingatoare echipa care a realizat cele mai multe puncte – fiind la prindere. In cazul in care egalitatea se mentine, departajarea se face prin executarea a cate cinci batai cu bastonul de catre fiecare echipa. Daca egalitatea se mentine se vor bate in continuare, pana cand o echipa se va departaja din acelasi numar de batai executate.
Art 33. Daca jocul fixat nu se poate disputa sau nu se poate termina, din cauza impracticabilitatii terenului, fie din alte motive, echipele in cauza sunt obligate sa dispute jocul a doua zi, a treia s.a.m.d. Daca nici a doua zi sau a treia zi jocul nu se poate disputa sau termina, echipele gazde sunt obligate sa suporte cheituielile de intretinere suplimentare ale echipei vizitatoare.
Echipa care va refuza sa continue jocul, va pierde meciul cu scorul de 0-9 si i se vor atribui 0 puncte in clasament.
Art 34. In cazul cand un joc nu s-a terminat si urmeaza sa continue a doua zi, echipele nu vor putea utiliza decat aceeasi jucatori care au fost trecuti pe foaia de arbitraj.
Jocul se va relua de la momentul in care a fost intrerupt. Jucatorii eliminati definitiv nu vor putea fi inlocuiti. Daca jocul se va desfasura complet a doua zi, se va putea folosi orice jucator legitimat pentru echipa in cauza.
Jocurile oficiale intrerupte de arbitru datorita periclitarii situatiei acestuia sau atunci cand caracterul jocului este influentat nu se vor rnai continua a doua zi. In aceasta situatie, comisia respective va decide dupa analizarea raportului arbitrului.
Art 35. Echipele care se vor retrage de pe terenul de joc (indiferent din ce motive) inaintea fiuieruiui final vor primi 0 puncte in clasament si vor pierde meciul cu scorul de 0-9. In cazul cand rezultatul (la momentul retragerii) este mai avantajos pentru echipa adversa, se va omologa acest rezultat.
Art 36. In caz de eliminare, desfiintare sau retragere a unei echipe, jocurile jucate se anuleaza, considerandu-se ca echipa in cauza nu a luat parte la competitie.
Art.37. Echipele care se vor dovedi ca s-au lasat invinse sau uzeaza de mijloace nelegale de a castiga, vor fi eliminate din competitia la care participa.
XIII. CLASAMENTUL
Art 38. Pentru fiecare joc de oina castigat se atribuie 3 puncte, pentru jocul egal – 2 puncte, pentru jocul pierdut – 1 punct, pentru renuntare, retragere, eliminare sau neprezentare – 0 puncte.
Clasamentul se va face in ordinea descrescatoare a numarului de puncte acumulate. Este declarata castigatoare echipa care acumuleaza cel mai mare numar de puncte la sfarsitul competitiei.
Daca 2 sau mai multe echipe se afla la egalitate de puncte, cand meciurile se desfasoara in sistem “turneu” se vor avea in vedere urmatoarele:
– rezultatul obtinut in meciul/meciurile direct(e) (daca competitia se desfasoara in sistem tur-retur, va conta echipa care s-a impus pe amsamblul celor doua manse);
– daca egalitatea persista in continuare si nu se poate face departajarea dupa criteriul de mai sus se va lua in calcul punctaverajul obtinut in meci, intre echipele aflate la egalitate;
– daca si dupa calculul puntaverajului este tot egalitate, se va lua in calcul punctaverajul general obtinut in competitie;
– daca egalitate inca se mentine se va efectua un meci sau un turneu simplu de baraj intre echipele aflate la egalitate;
– daca meciul/meciurile se termina la egalitate, se vor executa cate 5 lovituri de baston de fiecare echipa, castigatoare fiind declarata echipa care acumuleaza mai multe puncte;
– daca egalitatea se mentine, se executa cate o lovitura de baston de echipa pana cand una din echipe acumuleaza mai multe puncte.
Criteriile de mai sus sunt valabile pentru stabilirea oricarui loc din cadrul clasamentului competitiei.
In caz de egalitate, cand meciurile se desfasoara in sistem eliminatoriu, se va mai disputa un meci de baraj . Daca si acesta se termina la egalitate, se vor executa cate 5 lovituri de baston de fiecare echipa, castigatoare fiind declarata echipa care acumuleaza mai multe puncte;
iar daca egalitatea se mentine, se executa cate o lovitura de baston de echipa pana cand una din echipe acumuleaza mai multe puncte.
(Continutul art. 38 privind modul de stabilire a clasamentului a fost reanalizat si modificat in sedinta Biroului Federal desfasurata in data de 21.03.2008 la Constanta,precum si in Adunarea Generala a Federatiei Romane de Oina desfasurata in data de 23.03.2008 ,in aceeasi localitate).
XIV. CONTESTATII
Art 39. Contestatiile privind validarea si identitatea jucatorilor se pot face pana la consemnarea rezultatului si semnarea foii de arbitraj de catre cei doi arbitri.
La contestatiile privind identitatea jucatorilor trebuie sa se precizeze numele jucatorilor contestati de pe foaia cu documente.
In caz de refuz din partea unui deleqat de a contrasemna contestatia introdusa de echipa adversa, consemnarea de catre arbitru a acestui fapt va acoperi lipsa semnaturii refuzate.
Orice contestatie se ia in consideratie numai dupa achitarea unei taxe stabilite anual.
In cazul in care contestatia este intemeiata, suma se restituie.
Prezentul regulament de joc a fost aprobat de Adunarea Generala a Federatiei Romane de Oina din data de 16.01.1999 si intra in vigoare incepand cu data de 01.02.1999.