Supercupa României la Oină devine Cupa Regelui

Duminică, 12 mai 2013, de la ora 9.30, va avea loc pe stadionul Arcul de Triumf Supercupa României la Oină – Cupa Regelui, competitie la startul căreia se vor alinia cele mai bune 3 echipe ale sezonului anterior al competițiilor organizate de Federația Română de Oină.

Competiția din acest an are loc la 114 ani de la desfășurarea primului Campionat Național de Oină – București, 9 Mai 1899. Federația Română de Oină se află de curând sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regelui Mihai I, Supercupa României la Oină fiind primul eveniment desfășurat sub aceste auspicii. Acesta a fost inclus totodată în calendarul evenimentelor care marchează ziua de 10 Mai – Ziua Regalității.

Startul oficial al competiției programate inițial pe Stadionul Cotroceni va fi dat de Alteța Sa Regală Principele Nicolae, Alteța Sa Regală urmând să participe și la festivitatea de înmânare a Cupei Regelui echipei câștigatoare.

Supercupa României la Oină a fost introdusă în programul competițional al Federației Române de Oină în anul 2005, anul acesta aflându-se la a șaptea ediție. Cupa Regelui din acest an se înscrie în acțiunile concentrate ale Federației Române de Oină sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Mihai I care au ca scop revigorarea acestui sport.

„Oina este un sport mult mai complex decât fotbalul, la care îţi dai mingea în faţă şi alergi pe urmă după ea. Mulţi asociază imaginea de oină cu a unui cioban înarmat cu o bâtă şi încălţat în opinci. Ei bine, nu este chiar aşa, e un sport nobil, în care inteligenţa e obligatorie!” (Nicolae Dobre, preşedinte FR Oină)

Oina este jocul sportiv național al românilor, fiind menționat în cronici de peste șase secole. Atestată documentar în anul 1364, în documentele lui Vlaicu Vodă, oina a devenit cunoscută la finele secolului al 19-lea, când au avut loc şi primele partide în Bucureşti. În anul 1898, ministrul învăţămîntului, Spiru Haret, a decis elaborarea unui regulament, iar un an mai târziu a organizat un concurs anual. Federaţia Română de Oină a fost creată în 1932.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *